top of page

Informatie voor nederlandse Patienten

Als nederlandse/belgische patient bent U van harte welkom in mijn praktijk. 

Ecard/Verzekering

In Oostenrijk is vrijwel iedereen automatisch bij de ÖGK (Ziekenfonds) verzekerd, tenzij werkzaam als ambtenaar of zelfstandige (dan KFA, BVA of SVA verzekering).

Met de Ecard kunt U naar alle artsen (huisarts en specialist, radiologie, ziekenhuis etc) die een verdrag met de ÖGK hebben. U betaalt dan niets, en alle medische behandelingen worden volledig vergoed.

Mocht U (nog) geen Ecard hebben, bestaat de mogelijkheid met een europese verzekeringskaart (uit Nederland; bijna alle verzekeringen hebben een EU symbooltje op hun verzekeringskaart) naar een arts te gaan; ook dan hoeft U niets te betalen voor de behandeling en worden de kosten direkt via de nederlandse verzekeraar vergoed.

Heeft U geen ecard of europese verzekeringskaart; dan bent U "Privat" verzekerd. U moet dan alle rekeningen direkt na behandeling betalen en U krijgt dan een "Honorarnote" mee die U zelf moet indienen bij uw eigen verzekeraar. 

Als Privat verzekerte kunt U ook naar artsen en andere medische inrichtingen die niet bij de ÖGK aangesloten zijn = "keine Kassen". Het voordeel hiervan is dat er minder lange wachttijden zijn, en U vaak sneller een afspraak krijgt. Let op: de prijzen voor een behandeling kunnen behoorlijk verschillen en zijn soms buitenproportioneel hoog. Niet elke nederlandse verzekering vergoedt dan het volledige bedrag.

Hoe vind ik een arts?

In Wenen kunt U zelf bepalen naar welke arts/specialist/medisch centrum U wilt gaan. Kijk hiervoor bijvoorbeeld op www.praxisplan.at ; daar kunt U heel gericht zoeken op vakgebied/Kassen/taal enz.

Om naar een arts te kunnen gaan heeft U een verwijzing van de huisarts nodig.

Er bestaat hier geen huisartsenpost zoals in Nederland; buiten het spreekuur van de huisarts is de "Ärztefunkdienst" bereikbaar voor spoedgevallen (tel.nr.: 141) Dit zijn huisartsen die huisbezoeken afleggen savonds en snachts.

Ook zijn er een aantal eerste hulpposten waar U terrecht kunt (oa. in het AKH) Hierover vindt U meer informatie op de eerste pagina van mijn website

Huisarts

In Oostenrijk heeft U een huisarts nodig voor een ziektemelding voor werk. Deze ziektemelding gaat ook telefonisch (als U verder geen medische hulp nodigt heeft) als het maar voor een paar dagen is; dan wordt de ziektemelding per Mail naar U toegestuurd, en door ons aan de verzekering gemeld. Bent U langer dan 3 dagen ziek, dan moet U even langskomen in de praktijk. 

In onze praktijk kunt U zowel telefonisch als online een afspraak maken. Ook is een belafspraak mogelijk. Verder werken wij samen met een laboratorium; 2 keer per week wordt bloed geprikt bij ons in de praktijk; hiervoor moet U een afspraak maken.

In Oostenrijk wordt veel waarde gehecht aan preventieve geneeskunde; 1 keer per jaar kunt U bij ons een Gezondheidscheck laten doen. Dit onderzoek bestaat uit een bloedonderzoek, een ontlastingstestje, en een urine test en eventueel ook een ECG.  Bloeddruk, prostaatwaardes en mammographie worden besproken en zo nodig verdere onderzoeken aangeraden. 

Ook voor vaccinaties kunt U bij ons langskomen. De vaccinatie die U nodig heeft moet U eerst in de apotheek halen en vervolgens dan met Uw vaccinatieboekje bij ons een afspraak maken.

In Oostenrijk is de tekenvaccinatie van groot belang. En ook een vaccinatie tegen gordelroos (vanaf 50 jaar) wordt aanbevolen. 

Recept

U kunt bij ons medicijnen via onze website bestellen. Dit kan alleen als het om een medicijn gaat wat U al langer gebruikt. Het recept wordt dan op de ecard opgeslagen; U kunt dan met de ecard in elke apotheek langsgaan en de medicijnen ophalen. 

Bij een europese verzekeringskaart of bij een privatverzekering werkt dit systeem helaas niet. In dit geval krijgt U een papieren recept mee, of sturen we U een papieren recept ingescand per mail. 

bottom of page